en
Zeneveled

David Klezmer Quintet

A klezmer műfaj népszerű az egész világon, melyet sajátos hangzásvilágának köszönhet. Különlegessége abból ered, hogy a zsidóság az egész világon őrzi hagyományait így zenéjét is ,de óhatatlanul keveredik a helyi zene stílusjegyeivel.  Ez az izgalmas, tüzes, hangzásvilág juttatta az együttes tagjait 1999-ben az elhatározásra,hogy a David Klezmer Quintet-t  létrehozzák.

A klezmer szó a héber eredetű "klej" és "zemer" szóból származik és magát a hangszert ill. a hangszeren játszó muzsikust is jelenti. Az együttes zenéje a tradicionális magyar (közép-kelet európai zsidó zene) gyökereinek felhasználásával és modern zenei stílusokkal ötvöződik, hogy a klezmer zenét saját értelmezésében megismertesse.

A repertoár zsidó dalokból, dallamokból és ehhez szervesen kapcsolódó improvizatív szólókból illetve saját szerzeményekből áll. A David Klezmer Quintet koncertegyüttes, nagy szerepet kap a közönség bevonása a koncertekbe, melyek tréfás show-elemeket is tartalmaznak. Fennállásuk ideje alatt zenét készítettek Faragó Béla zeneszerzővel  Csehov: Cseresznyéskert című darabhoz (Bárka színház Budapest); Az együttes a Soros Alapítvány és a Magyar Zeneművészek Egyesülete támogatásában részesült.

A Quintet tagjai: Dávid József (klarinét); Kerek István (hegedű, brácsa); Huszár Mihály (harmonika); Rózsa István (tuba); Keönch László Farkas (ütőhangszerek); közreműködik:Klein Judit (ének).

2000-ben a Nyári Zsidó Fesztivál keretében Magyarországon először bemutatott An-Ski: Dibuk című kabbalista legendában aktívan résztvettek a Radnóti Színpadon (zeneszerző: Jávori Ferenc)

Koncertek, fesztiválok: Bálint Zsidó Közösségi Ház; Fonó Budai Zeneház; International Budastage; Magyar Rádió; Nyíregyháza  Művészeti Szakközépiskola; Óbudai Társaskör; Magyar Nemzeti Múzeum; Sziget fesztivál; Dunavölgye fesztivál (Dunaújváros); Gaál Imre Galéria Budapest; Zempléni Napok; tavaszi/őszi fesztiválok. A Quintet külföldön is ad koncerteket. (Svájc, Szlovákia,Ausztria,Románia)
A Magyar Rádió és Televízió 2000–ben az év legjobb stúdiókoncertjéért ítélte oda az eMeRTon díjat.